SFINȚIREA BISERICII DIN CĂUEȘTI

Evenimente Noiembrie 5, 2023

Credincioșii din localitatea Căuești, comuna Șcheia, județul Iași, au începând de astăzi, 5 noiembrie, un locaș nou de rugăciune. Având hramul „Duminicii Tuturor Sfinților”, biserica a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Evenimentul care s-a înfăptuit în această dimineață reprezintă împlinirea a 31 de ani de jertfă, de când s-a așezat în 1992 piatra de temelie.

În Duminica a 22-a după Rusalii, a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, câteva sute de persoane s-au adunat la Parohia „Duminica Tuturor Sfinților” din Căuești pentru a lua parte la târnosirea noului locaș de cult. Slujba de sfințire, precum și Sfânta Liturghie, a fost săvârșită de Părintele Mitropolit Teofan, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

După ungerea zidurilor exterioare cu Sfântul și Marele Mir, precum și după binecuvântarea Sfintei Mese, clericii au oficiat Dumnezeiasca Liturghie pe un podium amplasat în fața locașului de rugăciune.

În predica rostită către cei prezenți, IPS Teofan a explicat cuvântul Sfântului Apostol Pavel care ne îndeamnă să urmăm cuvântul lui Dumnezeu:

De ce este important cuvântul Scripturii? Pentru că este cuvântul Domnului care nu greșește. Sfântul Apostol Pavel spune într-una din scrierile sale: „Căci cuvântul lui Dumnezeu e viu, lucrător şi mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri, destoinic să învețe pe alții”. Acestea sunt calitățile cuvântului lui Dumnezeu din Scriptură: este viu, pentru că e dătător de viață, este lucrător pentru că îl așază pe om în postura de a săvârși fapte bune, este mai ascuțit decât o sabie cu două tăișuri, pentru că pătrunde adânc, taie cangrena păcatului, înlătură cu eficiență maximă răul care adesea se strecoară în sufletul nostru și este și destoinic, în sensul că sesizează foarte clar ce este ticălos și ce este curat, ce este viclean și ce este onest, ceea ce este drept și ceea ce este nedrept, ceea ce este lumină și ceea ce este întuneric.

Spre final, părintele paroh Bogdan Eugen Sârbu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, ca răsplată pentru activitatea săvârșită de-a lungul anilor la biserică și în parohie. Totodată, părintele Vilie Doroșincă, fiu al satului, și părintele Cătălin Burlacu, au primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei Crucea „Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” pentru clerici, pentru sprijinul acordat la ridicarea locașului de rugăciune.

S-au împlinit anul acesta 18 ani de slujire continuă în această comunitate de oameni buni, harnici și darnici, fără de care nimic din realizările vizibile ochilor noștri nu ar fi fost posibile. Multă jertfă, concretizată prin muncă fizică mai ales, dar fără a neglija partea duhovnicească, s-a consumat aici. Am muncit cu bucurie, am slujit cu responsabilitate și respect față de cele Sfinte și de oamenii încredințați. Nu am fugit de jertfă, deoarece slujim unui Hristos răstignit, adică în stare de jertfă, a mărturisit la final părintele paroh Bogdan Sârbu.

În Parohia „Duminica Tuturor Sfinților” din Căuești - Protopopiatul Iași 3,  nu a existat până la momentul înființării ei vreun lăcaș de cult în comunitate, existând doar un cimitir și o clopotniță. Lucrările de construcţie a bisericii din Căueşti au fost începute în anul 1992, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acea vreme fiind Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, când s-a pus piatra de temelie de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, suplinitor al parohiei fiind preotul Cătălin Burlacu. După anul 2000, s-a construit o capelă în care s-a slujit până în anul 2009. Începând din 1 octombrie 2005, sub păstorirea părintelui Bogdan Eugen Sârbu, s-au continuat lucrările interioare şi exterioare la biserica parohială, finalizate în ultimii ani. Aceste realizări au fost posibile prin jertfa și dragostea credincioșilor din parohia Căuești și cu sprijinul Primăriei Șcheia. S-a remarcat în mod deosebit familia Sabin și Maria Tudose, care a donat pământul pe care s-a ridicat biserica, apoi familiile epitropilor Grigore Doroșincă, Dumitru Damaschin, Petru Bîrsan, Ion Cioclu și familia Ioan și Paulina Creangă. Catapeteasma din stejar a fost donată de familia preotului protopop Vilie Doroșincă, iar icoanele ce o împodobesc au fost realizate prin efortul comun al enoriașilor. Pictura Sfântului Altar a fost realizată de către pictorii Vasile și Ramona Isari în anul 2014.

Sursa: https://doxologia.ro/

Atașamente: 
Image icon sfintire.jpg
Citește alte articole despre: sfintire biserica