Scurt Istoric al Bisericii

Istorie Octombrie 22, 2014

Parohia Duminica Tuturor Sfinților din localitatea Căueşti, a fost înfiinţată în anul 1993, prin purtarea de grijă a Preafericirii Sale DANIEL, pe atunci, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la solicitarea şi din dorinţa credincioşilor acestei comunităţi de a avea un locaş propriu de închinare.

Această parohie nu a avut un locaş de cult până la data mai sus menţionată. În sat exista doar o clopotniţă şi un cimitir care a fost înfiinţat în jurul anului anul 1945, datorită distanţei care exista între Căueşti şi primul sat (comună) cu cimitir propriu (Şcheia), unde să poată fi înmormântaţi răposații satului.

Cu timpul, după anul 2000, clopotniţei satului, i-a fost adăugată o capelă din lemn, în prelungirea acesteia, construită de și prin efortul enoriaşilor. Înainte de a fi ridicată această capelă din lemn, care în prezent servește drept casă de prăznuire sau capelă mortuară, credincioşii din satul Căueşti făceau parte, cultic din parohia Şcheia, aflată la cca. 3-7 km distanţă. Până în anul 1945, creştinii ortodocşi din Căueşti îşi îngropau morţii lor în cimitirul Bisericii din Şcheia.

Pe timpul regimului comunist, a existat o iniţiativă îndrăzneaţă a credincioşilor din satul Căueşti de a construi o biserică proprie. În acest sens a fost adunată piatra necesară ridicării unui locaş de cult nou, dar din nefericire aceasta a fost confiscată de conducerea comunistă din acea vreme şi folosită pentru ridicarea unei clădiri care avea să fie folosită ca şcoală, într-un sat alăturat – Poiana Şcheii. 

La iniţiativa Înaltpreasfinţitului DANIEL, ca în fiecare sat să existe un locaş de închinare, care să menţină vii tradiţiile şi practicile Bisericii dreptmăritoare şi unitatea de credinţă în rândul credincioşilor, prin grija şi aprobarea Înalt Prea Sfinţiei Sale, a început construcţia Bisericii cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor”. Proiectul pentru construcţia bisericii a primit aprobarea Mitropoliei Moldovei pe 12.07.2002.

Biserica a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit TEOFAN, înconjurat de un sobor de aproximativ 22 de preoți și diaconi la data de 5 noiembrie 2023.

Citește alte articole despre: Istoricul Bisericii